Chemie

Bij de gevorderden groep, het 2e cursusjaar, worden twee scheikundelessen aangeboden. Scheikunde wordt ook wel chemie genoemd.

Technika 10 probeert de meisjes te laten ervaren dat chemie heel spannend en leuk is. Daarnaast proberen we de meisjes bewust te maken dat chemische processen ook dicht bij huis te vinden zijn en niet alleen in fabrieken.

-als je vieze vette handen hebt, was je het vet eraf met zeep en water. Het vet lost op en je handen zijn schoon…..Dat is chemie.

-Als je een lucifer afstrijkt, verbrandt het hout….. Dat is chemie.

Als je een rauw ei kookt, wordt het ei hard…..Dat is chemie.

-Als je een cake maakt, pak je verschillende grondstoffen: boter, suiker, meel en roert dat door elkaar. Het beslag gaat de oven in. En na een tijd is het beslag een heerlijke cake geworden…..Dat is ook chemie.

Bij Technika 10 doen we veilige chemieproeven.

De chemische proefjes die wij doen sluiten aan op de beleveniswereld van de meisjes. Ze maken bv. shampoo, lippenbalsem of een bruisbal voor in bad.

Stap voor stap worden in kleine groepjes de proeven aan de hand van een beschrijving uitgevoerd. Vloeistoffen afmeten in cilinderglazen en maatbekers, mengen en roeren in erlenmeyers met glazen roerstaafjes, verwarmen, aflezen van temperatuur, vaste stoffen afwegen met een elektronische weegschaal, enz.

Maar ook leren waarnemen wat er tijdens een proces gebeurt, wat verandert er.

Op deze manier hopen we de meisjes warm te maken voor het vak of de beroepsrichting in de scheikunde.

 

20141113_192438

 

Zelf iets leuks doen met chemie? Kijk ook eens hier: