Elektriciteit

Bij Technika 10 leren de meisjes op een leuke manier veel over elektriciteit door met z’n tweeën spannende proeven te doen. Met een werkboekje en een ontdekdoos vol materialen zoals een batterij, fitting, lampjes, montagedraad gaan de meisjes samen aan de slag.

We doen nooit proeven met sterkstroom, we werken altijd met batterijen.

Als ze dan een fout maken, kan hooguit het lampje kapot gaan.

In het werkboekje wordt op eenvoudige manier uitgelegd wat elektriciteit is en waardoor het komt dat een lampje kan branden.

Er zijn ook proeven waarbij ze leren waar elektriciteit wel of niet doorheen kan stromen: welk materiaal is geleidend en welk materiaal werkt als een isolator.

De eindopdracht is: samen een enorme stroomkring maken van alle mogelijke materialen die in het lokaal te vinden zijn. Daarbij worden linialen, stoelpoten, de werkbank, klossen draad, grote spijkers, en alle mogelijke spullen gebruikt waardoor elektriciteit doorheen kan gaan. Zolang het lampje blijft branden kunnen ze de stroomkring langer maken. Diverse records aan meters stroomkring zijn in dat opzicht gebroken, tot wel 25 meter aan toe!

IMG_5739b

Als de basisbegrippen: stroomkring, geleider, isolator, kortsluiting bekend zijn, wordt er een werkstuk gemaakt dat op een batterij of zonnecel werkt.

Hier komen de begrippen weer terug bij een praktische activiteit.