Hout

Bij de beginners starten de meisjes altijd met een figuurzaagopdracht. Het is een vrij makkelijke techniek met een leuk en snel resultaat. Vaak kennen ze deze techniek al van de basisschool, het is een bekende en daarom fijne techniek om mee te starten. De fijne kneepjes van het leren inzetten van een nieuw zaagje en goed recht zagen, afwerken met schuurpapier leren de meisjes bij ons.

Na het figuurzagen krijgen ze een opdracht om te leren afmeten, zagen en timmeren. Het hout dat ze daarbij gebruiken is vaak vurenhout. Vurenhout komt van de spar. Dit hout is vrij zacht en daarom niet te zwaar om door te zagen. Of er wordt multiplex gebruikt. Het trekt niet snel krom en is te koop in allerlei diktes.

Andere houtsoorten waarmee gewerkt wordt zijn:

-spaanplaat = allerlei grove houtvezels vermengd met lijm.

-hardboard = te gebruiken voor bodems van kistjes.

-MDF = lijkt op spaanplaat, maar de houtvezels zijn zo klein dat je ze niet ziet.

Het ziet er daarom mooi glad uit.

Diverse houtverbindingen komen aan bod: spijkers, houtlijm en schroeven.

De winkelhaak, liniaal, handzaag, lijmklemmen, hamer, nijptang en handboor juist leren hanteren is een basishandeling. Naast het leren hanteren van gereedschap, oefenen ze ook in het leren lezen van een werktekening: doorsnee en maten aflezen.

De leiding leert de meisjes hoe je een houtwerkstuk goed afwerkt. Aftekenlijnen wegschuren, splinters en oppervlak mooi glad schuren, houtlijmvlekken verwijderen, uitstekende spijkers met een drevel wegwerken.

Door steeds de juiste namen van het gereedschap te benoemen, (niet “geef me dat ding eens aan”) worden deze technische begrippen vanzelf eigengemaakt en je benadrukt daardoor dat de meisjes technisch bezig zijn.

 

In het vervolgjaar, bij de gevorderden, worden de houtwerkstukken gecompliceerder van opbouw en er komen andere gereedschappen aan bod, bijvoorbeeld: de decoupeerzaag, schuurschijf, accuboormachine en kolomboormachine.

De nadruk ligt op het veilig hanteren van al deze elektrische apparaten.

De meisjes zie je gloeien van trots als ze juist deze elektrische apparaten gaan gebruiken. De angst verdwijnt om ermee te werken als je maar op de goede manier ermee leert omgaan.

 

werken met groot hout